Rozhovor s Honzou Laštůvkou – CEO našeho partnera Lemonero

Dnes jsme si pro vás připravili rozhovor s CEO našeho partnera Lemonero, Honzou Laštůvkou. Lemonero poskytuje chytré financování e-shopů až do výše 1 000 000 Kč. To vás podpoří v růstu a naplnění potenciálu vašeho online byznysu. Externí kapitál můžete využít také k dobití kreditů na Srovnáváme.cz čímž zvýšíte prodeje a počty objednávek. Doplněk aktivujete nezávazně a zdarma v administraci vašich e-shopů Shoptet, Eshop-rychle nebo Upgates. A to na pár kliknutí a plně online. 

Teď už se ale pustíme do rozhovoru s Honzou. 

Financování a e-commerce jsou poslední dobou témata často skloňovaná společně. Jak vnímáte trendy a stav v těchto oblastech v návaznosti na ekonomickou situaci a dění ve světě? 

Přesně na toto téma jsme v průběhu února tohoto roku realizovali průzkum eCommerce & financování 2022 s více než 250 českými a slovenskými e-shopy. Budu tak interpretovat čísla a názory přímo od jejich majitelů.

V porovnání s minulým rokem se nám nezměnila potřeba po externím financování, které nadále hledá 58 % z dotazovaných.Téměř polovina z nich je pak negativně ovlivněna zvyšováním úrokových sazeb Českou národní bankou. Našeho financování se toto však nedotklo a stále držíme úrok 0,99 % za měsíc a možnost kdykoliv předčasně splatit s odpuštěním zbývajících přeplatků. K nejčastějším problémům při zisku externího financování pak patří dostupnost a schvalovací proces, objem schváleného financování a rychlost procesu. Právě s těmito aspekty se nám ale věřím daří úspěšně bojovat a naplňovat potřeby e-shopařů. 

Přesně polovina dotazovaných v období od listopadu 2021 do února 2022 zaznamenala nižší poptávku, než očekávali. V 54 % to pak přisuzují zhoršené makroekonomické situaci a nižší kupní síle. 17 % pak muselo zdražit prodejní ceny a to z jediného důvodu – zvyšování cen ze strany dodavatelů. Dalšími proměnnými jsou nedostatečná reklama (12 %), nedostatek času (10 %), Covid a sezónnost (8 %).

Dále jsme se dotazovali, jak e-shopaře pozitivně nebo negativně ovlivnila právě zkušenost s Covidem. U větší půlky panuje přesvědčení, že jim Covid pomohl v růstu objednávek. Jen 17 % pak tvrdí opak. Mezi nejčastějšími negativními vlivy je na prvním místě růst konkurence (34 %) následovaný nezvládáním obsluhy objednávek (18 %).

Budoucnost v e-commerce tak bude zejména o tom, jak se e-shopaři vypořádají s rostoucími cenami dodavatelů a nižší kupní silou. Budou muset zlepšovat procesy. Zrychlovat dobu doručení, zdokonalovat zákaznický servis, obsluhu objednávek, nabízet přidanou hodnotu a získávat konkurenční výhody. Právě s rostoucí konkurencí musí počítat také s tím, že získávat zákazníky bude těžší a těžší. Reklama bude při větším počtu inzerentů zdražovat a budou tak muset více investovat i do ní.

Proč by měl e-shop zvažovat a využít externí kapitál formou úvěru? 

Finanční investice do e-shopu jsou a budou čím dál tím stěžejnější, jak vychází nejen z našeho průzkumu,. Ostatně pojďme si na rovinu říct, který z úspěšných e-shopů opravdu zvládl vyrůst jen s vlastním kapitálem. Respektive jak dlouho by to jejich majitelům bez externího kapitálu trvalo. A zda by se vůbec dočkali. 

A jaké se vlastně majitelům internetových obchodů naskýtají možnosti jak peníze navíc získat? 

Krom těch interních jako jsou zisk nebo vlastní kapitál, je externích možností nespočet. Ať už formou krátkodobého nebo dlouhodobého financování. Vždy je ale potřeba si sladit časový horizont u majetku a zdrojů na jeho pořízení. Dlouhodobý majetek je třeba financovat z vlastních nebo externích dlouhodobých zdrojů. Tady je ideální příklad sklad s nákladem na výstavbu ve výši desítek milionů korun. Krátkodobý majetek pak z krátkodobých zdrojů, jakým je například naše financování. Konkrétně jde třeba o rychloobrátkové zboží nebo marketing, který při vhodném nastavení generuje okamžité zvýšení objednávek. 

A proč by si e-shop měl ze všech těchto možností vybrat právě vás?

Na financování e-shopů se specializujeme, vše probíhá plně online a na pár kliknutí. Žádné stohy papíru a vyřizování na pobočkách. A úspěšně bojujeme se všemi problémy, které mají i dle našeho průzkumu majitelé u běžných poskytovatelů. Také proto jsme našli silného partnera v tuzemské Komerční bance, která je součástí francouzské skupiny Société Générale.

Dostupnost a schvalovací proces u nás není problém, protože pracujeme s daty obchodu, které posuzuje náš AI-scoring model během chvilky. Díky tomu schválíme až 80% žádostí. Navíc právě díky vyhodnocení na základě dat dostane podnikatel nabídku pouze v takové výši, kterou si může jeho e-shop bezpečně dovolit a nezpůsobí mu potíže. Rychlost procesu je u nás prioritou a i dle hodnocení je zřejmé, že klienti si extrémně rychlé vyřízení a připsání peněz na účet pochvalují. Od žádosti mají investiční kapitál k dispozici v průměru do 10 minut. 

Kdy je pro mě jako e-shopaře nejvhodnější doba vzít si půjčku a proč? 

Vše by se mělo řídit finanční analýzou a plánováním. Obecně ale klientům pro zrychlení jejich rozvoje doporučujeme využívat externí financování pravidelně. A také tomu tak u valné většiny našich klientů je. V průměru si u nás berou 3 půjčky ročně. Rekordman náš úvěr za poslední rok a půl využil už 8 krát. Samozřejmě jsou ale i případy, kdy by se měl obchodník úvěru vyhnout. Přesně tyto situace umí vyhodnotit náš AI algoritmus při schvalovacím procesu. 

Na co si vaši klienti nejčastěji půjčují a v jaké výši? 

I na toto se v našich průzkumech ptáme. Dlouhodobě pak klienti nejčastěji využívají financování na nákup skladových zásob, reklamu, výrobu a nákup výrobních materiálů, vybavení skladu, posílení týmu a v některých případech také k expanzi na zahraniční trhy. Naše financování ale může e-shop využít na cokoliv a to bez ručení. Průměrná výše se pak blíží 300 000 Kč a výhledově určitě poroste, protože máme v plánu navyšovat horní hranici financování, která je prozatím 1 000 000 Kč. 

 

Děkujeme za rozhovor Honzo a na závěr přejeme, aby se co nejdříve naplnila vaše vize přinést revoluci ve financování e-commerce.