Pronájem e-shopu vs. open source řešení. Který model provozování online byznysu je výhodnější?

Online podnikatelé mají dnes k provozu svého e-shopu celou řadu nástrojů, které jim umožňují internetový obchod spustit, spravovat a rozvíjet. Dnes se však podíváme na srovnání dvou nejpopulárnějších a rozebereme si jejich přednosti a nevýhody. Řeč je o pronájmu e-shopu, neboli krabicovém řešení a open-source e-shopových platformách. Že přesně nevíte, o co jde? Nevadí, všechno si dnes vysvětlíme. 

Pronájem e-shopu

Termín pronájem e-shopu, nebo někdy také krabicové řešení, může na první pohled znít trochu zvláštně. Nenechte se ale neodradit. Jedná se totiž o velmi oblíbený způsob spuštění a provozu e-shopu, který volí většina internetových podnikatelů. Pronájem e-shopu běží na online platformě, ke které si uživatel platí přístup na bázi měsíčního předplatného. Díky cloudovému řešení tak se správnými přístupovými údaji můžete svůj e-shop spravovat odkudkoliv. Výměnou za již zmíněný pronájem je možné systém používat v dostupných a předem nastavených mantinelech. Obvykle však nezískáte přístup ke zdrojovému kódu platformy, který si tak nemůžete upravovat podle svého uvážení. 

Open-source e-shopové řešení

A co znamená open-source? Jedná se o princip bezplatného šíření softwaru, který si každý může stáhnout a dále upravovat. Open-source systémy vznikají buďto v rámci party nadšenců, nebo je uvolňují velké internetové společnosti. V obou případech si ale tento typ softwaru můžete po stažení upravovat a přizpůsobovat dle vlastní libosti. 

Výhody pronájmu e-shopu

Teď už si pojďme srovnat konkrétní výhody a nevýhody obou řešení. Jak už to tak ve světě chodí, nic není černobílé. Zatímco v některých ohledech bude mít navrch pronájem e-shopu, pro někoho jiného se může stát neocenitelným provoz e-shopu na open-source řešení. Vždy je důležité říct si, co od svého internetového obchodu očekáváte. 

 

Aktualizace systému: každý správný software se neustále vyvíjí. Musí totiž reagovat na aktuální bezpečnostní hrozby, trendy v online světě a měnící se potřeby zákazníků. Jak pronajímatelná řešení, tak open-source platformy procházejí pravidelnými aktualizacemi, které systém posouvají dále. Co se týče aktualizací systému, jsou tedy přednosti obou systému poměrně vyrovnané.

 

Implementace nových funkcí: Dostupnost široké škály funkcí je pro úspěch v online prodeji stěžejní. Jako majitel e-shopu už nejspíše sami dobře víte, že podobných zlepšováků není nikdy dost. Někdy ale může být problém docílit toho, aby byla daná funkce do systému implementována. U pronajímatelného řešení jsou ale vaše šance větší. Férová platforma totiž sbírá podněty svých zákazníků a podle nich svůj systém dále rozvíjí. Provozovateli e-shopu totiž tyto funkce umožní zaujmout draze přivedené zákazníky a získat z nich maximum objednávek. Funkcionality jsou navrženy tak, aby co nejvíce vyhovovaly potřebám e-shopů, a jsou pravidelně aktualizovány, aby byly v souladu s nejnovějšími trendy a technologiemi. Tento faktor je samozřejmě individuální. Záleží totiž na tom, jak jednotlivé e-shopové platformy pracují s komunitou svých e-shoperů. 

 

Zde je potřeba zmínit ještě jeden velmi důležitý bod. Tím je reakce na legislativní změny. Pokud už svůj e-shop provozujete, moc dobře víte, kam tímto bodem směřujeme. Prakticky každoročně vstupují v platnost nové právní předpisy, které se nějakým způsobem dotýkají života e-shoperů. Počátkem roku 2022 to byla třeba změna v oblasti nakládání s cookies soubory. Rok 2023 pak přinesl mimo jiné změnu ohledně zobrazování slev nebo práce se zákaznickými recenzemi. Pronajímatelné e-shopové platformy tyto změny sledují a včas implementují. Naopak u open-source řešení si majitel e-shopu musí vše sám hlídat a zajistit včasnou a správnou implementaci. To je často spojeno s nemalými náklady. 

 

Zákaznická podpora: Zde bezesporu na plné čáře vyhrávají pronajímatelná e-shopová řešení. V případě problémů nebo otázek můžete využít podporu od odborníků, kteří mají hluboké znalosti o platformě a jejím provozu. Zákaznická, či technická podpory bývá naprosto automatickou součástí eshop platforem na pronájem. U open-source e-shopů toto naopak neplatí. Vzhledem k tomu, že je jádro systému poskytováno zdarma, podpory se zde dočkáte marně. Nejde přitom jen o technické potíže a chyby. Podpora vám nadto dokáže poradit, jak své podnikání vylepšit. 

 

Ohebnost systému: Kdybychom srovnali průměrný pronajímatelný e-shop s open source platformou, rozhodně by zvítězil volně šiřitelný systém. Ten si totiž můžete z podstaty věci neomezeně upravovat a přizpůsobovat. Ne každý to ale dovede. Pokud potřebné znalosti v oblasti kódování a programování nemáte, budete si muset na pomoc přizvat profesionála. O tom si ale více povíme v dalším bodě. 

 

Krabicová řešení na tom obecně bývají hůře. Nikdy zde totiž nezískáte plný přístup do zdrojového kódu a upravovat můžete jen to, co vám vývojáři systému umožní. Většinou jde o potřebná nastavení a základní přizpůsobení vzhledu. Tyto platformy bývají vytvářeny s tím, aby vyhovovaly co nejširší skupině klientů. 

 

Toto však neplatí pro e-shopový systém Upgates, který limity klasického krabicového e-shopu posouvá dále. Stále jde o pronajímatelnou platofrmu, kterou si ovšem můžete do nevídané míry přizpůsobit vlastním požadavkům. Jde především o grafické konfigurátory pro úpravu vzhledu výchozích šablon takřka na míru, možnosti napojení na externí nástroje prostřednictvím veřejného API a XML feedů a automatizace procesů. Tím vzniká řešení, které propojuje to nejlepší z obou světů. 

 

Finance: U pronájmu e-shopu platíte měsíční poplatky za používání platformy, což může na první pohled připadat jako finanční zátěž. Nicméně, pokud zvažujete open-source řešení, musíte si uvědomit, že budete muset buď umět programovat, nebo si zaplatit vývojáře, aby vám e-shop nastavili a upravili podle vašich potřeb. To vás nakonec může vyjít na řádově vyšší částku, než jakou vynakládáte do pronájmu e-shopu. Na první pohled byste se tak neměli nechat zlákat prohlášeními, že volně šiřitelný e-shopový software je k dispozici zdarma. 

Pro koho je pronájem:

Krabicový e-shop je převážně vhodný pro většinu českých internetových obchodníků. Pokud se do nej pustíte se solidní platformou v zádech, získáte za velmi přijatelnou částku přístup k plnohodnotnému e-commerce řešení, které vás nebude nijak brzdit v růstu vašeho podnikání. Naopak vám odpadne mnoho starostí. O základní potřeby bude postaráno, pokud ale budete chtít svůj e-shop obohatit o zajímavou vychytávku, propojení na důležitou externí službu, nebo vyšperkovat jeho vzhled, máte k tomu volné ruce. To vše s ochotnou podporou po ruce. 

Pro koho je open-source:

Najít vhodného zákazníka pro open-source řešení může být o něco složitější. Určitě ale ne nemožné. Tyto systému jsou totiž výborné pro provozovatele e-shopů, kteří umí programovat, či kódovat. Svépomoci si tak mohou postavit e-shopu skutečně na míru, který bude do posledního detailu odpovídat jejich požadavkům. Případě mohou být tyto platformy vhodné také pro podnikatele se specifickými požadavky. V ostatních případech bude popravdě provoz open-source e-shopu přinášet více bolesti než radosti. Budete si totiž muset najít spolehlivého partnera, se kterým e-shop dáte dohromady. Práce neskočí ani po spuštění. Svůj online projekt budete i nadále vylepšovat a optimalizovat. To všechno se neobejde bez nákladů. Tvůrcům platformy ale nebudete muset platit měsíční poplatky.