Jak si vybrat e-shopovou platformu, aby nás nebrzdila v růstu

E-shopový systém je srdcem vašeho online podnikání. Proto byste jeho výběru měli věnovat velkou pozornost. Úsilí vložené do tvorby kvalitního systému se vám může mnohonásobně zúročit ve formě ušetřeného času, energie a financí

Mezi e-shopery jsou populární především dvě formy provozu internetového obchodu. Jde o takzvané open-source platformy a pronajímatelná řešení. Jaké jsou mezi nimi rozdíly a pro koho jsou vhodná? To vám popíšeme níže v článku s našim partnerem Upgates!

 

Open source

Open source e-commerce řešení jsou platformy pro vytváření a správu online obchodů, jejichž zdrojový kód je veřejně dostupný a volně přístupný k úpravám. Přístup k ním navíc obvykle získáte zdarma. Tento typ softwaru umožňuje uživatelům plnou kontrolu nad jejich e-shopem, což zahrnuje možnosti přizpůsobení vzhledu, funkcionality a integrace s dalšími nástroji. 

Hlavní výhodou open source e-commerce řešení je jejich flexibilita a rozšiřitelnost, což je ideální pro podniky, které mají specifické potřeby a požadavky. Nicméně, správa a údržba takových platforem vyžaduje technické znalosti a zkušenosti, což může znamenat vyšší náklady na vývoj a IT podporu. Navíc uživatelé musí sami zajistit bezpečnostní aktualizace a ochranu proti kybernetickým hrozbám, což může být časově náročné. I přes tyto výzvy open source e-commerce platformy poskytují podnikům možnost plně přizpůsobit své online obchody a držet krok s nejnovějšími technologickými trendy. Není to ale, jak by se na první pohled mohlo zdát, zadarmo.

Výhody Open-source

  • Vysoká míra variability
  • Možnost zasahovat přímo do kódu
  • Přístup k samotné platformě zdarma
  • Systém prochází aktualizacemi
  • Téměř nulová závislost na poskytovateli řešení

Nevýhody Open source

  • Potřeba technických znalostí a zkušeností pro údržbu a rozvoj systému
  • Finanční náklady spojené s profesionální externí správou systému
  • Absence zákaznické podpory
  • Novinky a legislativní změny je nutné implementovat svépomoci
  • Bez pravidelné údržby může e-shop rychle zestárnout
  • Veřejně dostupný kód přináší zvýšené bezpečnostní riziko
  • Časová náročnost při správě a rozvoji eshopu

 

Pronajímatelná platforma

Pronajímatelné eshopové řešení je způsob provozu a správy e-shopu, kde uživatelé platí pravidelný poplatek za přístup k plnohodnotné platformě. Tento model zahrnuje pronájem softwaru, rovnou připraveného k použití, a to bez nutnosti technických znalostí pro instalaci nebo údržbu. Systém si stačí jen z výchozího stavu přizpůsobit podle svých potřeb.

Hlavní výhodou pronajímatelného e-shopového řešení je jeho jednoduchost a rychlost nasazení. Uživatelé se nemusí starat o technické detaily, jako je hosting, zabezpečení nebo aktualizace softwaru, což je vše zahrnuto v měsíčním poplatku. K dispozici mají navíc neustále zákaznickou podporu, která je připravena pomoci jim s řešením jejich požadavků.

Tyto platformy často vynikají škálovatelností, takže se mohou snadno přizpůsobit růstu obchodu. S tím pomůže i široké portfolio rozšiřujících služeb a doplňků. Pronajímatelná e-shopová řešení jsou ideální pro podnikatele, kteří hledají spolehlivý, efektivní a bezproblémový způsob, jak spravovat svůj obchod. Moderní řešení navíc nabízí i obrovskou míru flexibility

Výhody pronájmu

  • Jednoduché spuštění e-shopu díky důrazu na uživatelskou přívětivost
  • Nízké počáteční a provozní náklady
  • Systém není problém spravovat svépomoci
  • Přístup k zákaznické podpoře a pravidelným aktualizacím systému
  • Platforma se automaticky přizpůsobuje aktuálním trendům. 

Nevýhody pronájmu

  • Nezískáte přístup do zdrojového kódu systému.
  • Přizpůsobit jde jen to, co vám platforma dovolí
  • Za provoz platíte sice malý, ale pravidelný poplatek
  • Jste závislejší na vývojářích e-shopového řešení

 

Podle čeho si vybrat správný systém

Při výběru správného systému pro provoz vašeho e-shopu je klíčové zvážit několik faktorů, které mohou ovlivnit úspěch a efektivitu vašeho online podnikání. Pronajímatelná řešení, jako je Upgates, obecně nabízejí jednodušší a uživatelsky přívětivější rozhraní, což umožňuje rychlé spuštění obchodu bez nutnosti hlubokých technických znalostí. Díky profesionální podpoře dostupné 24/7, integrovaným bezpečnostním opatřením a pravidelným aktualizacím poskytují vysokou úroveň spolehlivosti a bezpečnosti. 

Fixní měsíční poplatky zahrnují hosting a údržbu, což usnadňuje finanční plánování a minimalizuje počáteční náklady. Získáte navíc jistotu, že e-shopová platforma se bude bez problémů přizpůsobovat růstu vašeho podnikání. Proto je pro většinu podnikatelů výhodnější zvolit pronajímatelné řešení, které umožňuje soustředit se na růst a rozvoj obchodu, aniž by bylo třeba řešit technické detaily a bezpečnostní rizika spojená s open source systémy.

 

Co dělat, když jsem už dnes na open source?

Možná jste už před řadou let pro své online podnikání zvolili právě jedno z open source řešení a teď se začínáte poohlížet o možnostech, jak své podnikání posunout na novou úroveň. V tomto případě pro vás máme dobrou zprávu. I zavedený eshop totiž není problém přesunout na jiný systém a odemknout tak vašemu podnikání nový potenciál. 

Ideálním prvním krokem k zefektivnění vašeho podnikání je založení zkušební verze Upgates. Je na 30 dní zdarma a umožní vám vyzkoušet si všechno podstatné. Vaše detailní potřeby pak s vámi probere Upgates tým během bezplatné konzultace. Stačí si jen rezervovat termín.